Είναι, όντως, δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας, όπως κατέγραψε ο ποιητής μας.
Κι είναι ακόμη πιο δύσκολο, κάθε μέρα, οδηγώντας στον αυτοκινητόδρομο, να αντικρύζω αυτό στην αντίπερα όχθη του κατά τα άλλα, μοιρασμένου τόπου που γεννήθηκα και μεγάλωσα.
Δεν είναι καθόλου υπερβολή, πως κάποια πράγματα είναι όντως, ασύλληπτα για το νου. Για την καρδιά δε, ούτε λόγος. Πως γίνεται κάποιοι να έχουν ήδη ξεχάσει; Πως δύναται κάθε γης Κύπριος και μη, να μη συνταράζεται με την πρόσφατη τραγωδία του νησιού, όταν κάθε στιγμή, η ίδια η πραγματικότητα, όσο υποκειμενικά κι αν την αντιλαμβάνεται ο καθείς μας, συγκλονίζει με τέτοιο τρόπο από μόνη της;
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Clik here to view.

«Προσεύχομαι στο Θεό να λυτρωθεί ο κόσμος από τη σάρκα, τον Τούρκο και το διάβολο», Μαρτίνος Λούθηρος 16ος αιώνας
Κάπως έτσι ξεκινά το ιστορικό βιβλίο ντοκουμέντο «ΕΦΙΑΛΤΗΣ», του δημοσιογράφου και ερευνητή Αντρέα Καουρή, ένα βιβλίο που στέκεται παρακαταθήκη γερή, φυλάκιο ντοκουμέντων και μαρτυριών που απλά αφοπλίζουν με την τόση αλήθεια της κτηνωδίας που τα διαπέρασε, την τόση αυθεντία της τραγωδίας που τα χαρακτηρίζει.
Την ίδια ώρα που αντικρύζω αυτό το ειδεχθές έγκλημα με τη σημαία, έρχονται στο νου και στιγμιότυπα από αυτό το βιβλίο. Ένα βιβλίο με τεκμήρια που κρατούν τη μνήμη στον αναπνευστήρα. Μια μνήμη που όσο και να θέλουν κάποιοι να σβηστεί, είναι εκτός από πολύ νωπή, τόσο βαθιά χαραγμένη στις ζωές χιλιάδων ψυχών, που ενεργειακά και λογικά, είναι δύσκολο έως και αδύνατον να χαθεί.
Αισθάνομαι πως σπάνια, τέτοια αποτυπώματα, καταφέρνουν να καταγράψουν πραγματικότητες με τρόπο αντικειμενικό, τόσο- όσο. Στο βιβλίο εμπεριέχονται εκατοντάδες μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την εισβολή του 1974, ανθρώπων που έκλαψαν, έχασαν, πολέμησαν, βιάστηκαν ποικιλοτρόπως, καρτέρησαν, πόνεσαν, πονάνε πολύ. Μαρτυρίες πολεμιστών, αγνοουμένων, συγγενών αγνοουμένων, μανάδων αδικοχαμένων ψυχών, παιδιών, που τους νόθεψαν το χαμόγελο, πριν καλά-καλά προλάβει να εμφανιστεί.
Στο βιβλίο, επίσης, εμπεριέχονται και ποιήματα, από Κύπριους πολεμιστές και γυναίκες που με τόση δύναμη και καρτερικότητα, στάθηκαν δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους, σε μια προσπάθεια να περισώσουν, ό,τι μπορούσε να σωθεί.
Πιο κάτω παρατίθενται εικόνες από το βιβλίο, που όχι απλά μιλούν, μάλλον ουρλιάζουν.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Clik here to view.

Clik here to view.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Τέλος, το ποίημα της μάνας του συγγραφέα Αντρέα Καουρή, της Γεωργίας (Γιωρκούς) Καουρή, το οποίο έγραψε χρόνια μετά την εισβολή, προτού να πεθάνει.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΧΩΡΚΟ,
ΑΝ ΜΕ ΡΩΤΑΣ ΣΤΗ ΛΥΣΗ,
ΩΣΠΟ’ ΕΣΙΕΙ Η ΜΕΡΑ ΝΑΚΚΩ ΦΩΣ,
ΠΡΙΧΟΥ Ο ΝΗΛΙΟΣ ΔΥΣΕΙ.ΛΥΣΗ, ΠΠΕΦΤΩ ΤΗ ΝΥΚΤΑ ΤΖΙ ΕΝ ΚΑΜΜΩ
ΤΖΙΑΙ ΕΧΩΣΕ ΜΕΣ ΤΟ ΝΟΥ ΜΟΥ,
ΤΖΙΑΙ ΝΑ ΜΕ ΘΑΨΟΥΣΙΝ ΠΟΘΩ,
ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ , ΤΟΥΣ ΓΟΝΙΟΥΣ ΜΟΥ.ΓΙΑ ΜΕΝ Η ΜΕΡΑ ΕΓΕΙΡΕ
ΤΖΙΑΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΝΥΚΤΩΣΕΙ,
ΤΖΙΑΙ ΕΝ ΘΕΛΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ
ΤΟ ΧΩΜΑ ΝΑ ΜΕ ΧΩΣΕΙ.Image may be NSFW.
Clik here to view.
Το βιβλίο διατίθεται σε βιβλιοπωλεία της Κύπρου και κοσμεί όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες στο νησί, καθώς και πολλές βιβλιοθήκες σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο.
Πηγή φωτογραφικού υλικού:
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ, Αντρέα Καουρή, Γ’ ΕΚΔΟΣΗ, Εκδόσεις ΣΟΓΕΚ, 1988.
Ο Αντρέας Καουρής γεννήθηκε το 1955 στην τουρκοκρατούμενη σήμερα Λύση της επαρχίας Aμμοχώστου. Σε ηλικία 12 χρόνων, όταν ήταν έκτη τάξη του Δημοτικού σχολείου, έγραψε το πρώτο του δημοσιογραφικό κείμενο χωρίς να ξέρει τι σημαίνει δημοσιογραφία. Ήταν μία επιστολή στην Κυπριακή εφημερίδα «Χαραυγή» με την οποία αναφερόταν στο Βιετναμικό πόλεμο και τασσόταν εναντίον της αμερικανικής επιδρομής.
Εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος στην Κυπριακή εφημερίδα «Αγώνας», ενώ ταξίδεψε σε δεκάδες χώρες ως απεσταλμένος ανταποκριτής. Eίναι εκδότης και διευθυντής της ανεξάρτητης εβδομαδιαίας εφημερίδας «O Aντίλογος» που κυκλοφορεί Παγκύπρια κάθε Παρασκευή από το 1999. Είναι επίσης συγγραφέας πέντε βιβλίων: «Διάλογος με την Aλήθεια», 1980, O «Eφιάλτης», 1988, «Προσέξτε κύριε Πρόεδρε», ενώ έγραψε και κυκλοφόρησε δυο τόμους για τη ζωή και τη δράση του Σταυραετού του Mαχαιρά και Yπαρχηγού της EOKA, Γρηγόρη Aυξεντίου, και εκκρεμεί ο τρίτος τόμος. Τους τελευταίους μήνες εξελέγει Δήμαρχος Λύσης, της κωμόπολης που τόσο αγαπά.
The post Όταν κάθε μέρα αντικρύζεις αυτό – της Άννας Ιωαννίδου appeared first on Αποτυπώματα.